Ogos 01, 2015

BAKED SWEDISH MEATBALL WITH CARAMELIZED MUSHROOM SAUCE




 Alhamdulillah... Dapur berasap seperti biasa dan hari ni Sue buat Swedish meatball again!. Tapi kali ni sos nya Sue tambah Caramelized mushroom dan bawang merah.. sedap oiii. Dan kali ni versi baked dan tabur dengan fresh parsley memang sedap dari biasa. Ni buat pertama kali Sue buat versi baked tapi kadang tekak ni ingin kelainan. Untuk resepi BROWN SOS DISINI ye dan untuk SWEDISH MEATBALL DISINI.

 Mohon baca selanjutnya di bawah takut keliru ye.. keterangan di gambar di bawah.



 Kalau nak rasa yang superb cubalah versi baked ni..memang hasilnya tak menghampakan Insyallah..  untuk caramelized mushroom dan bawang merah resepinya sat naaa..


CARAMELIZED MUSHROOM AND SHALLOTS
Resepi: Sue Norrman
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
6 biji bawang merah saiz sedang- hiris nipis
1 tin cendawan butang- potong ikut suka
2 sdt gula perang@brown sugar
1 sdm olive oil
Daun parsley fresh kalau suka- potong halus

Cara
1) Panaskan olive oil dan masukan bawang dan tumis hingga perang.
2) Masukan cendawan dan kuar lagi hingga cendawan juga keperangan dan kecilkan api.
3) Kemudian masukan gula perang tadi kuar hingga gula hancur dan jadi karamel. Tutup api dan alihkan dari dapur. Masuk bancuhan BROWN SOS. 
   ( Brown sos untuk versi baked tak payah di masak, bancuhan sebati sahaja)
4) Sebatikan rata dalam periuk dan ketepikan.

P/S:- Untuk versi bakar, Meatball cukup setakat di bulat-bulatkan dan sosnya juga titak perlu di masak.  Ianya akan dibakar bersama kemudian.

5) Bila meatball dah siap semuanya masukan dalam acuan caserole untuk oven dan tuangkan bancuhan sos tadi. 
6) Bakar selama 30-40 minit suhu 180C api atas bawah.
7) Bila dah masak sedia untuk di makan bersam kentang rebus atau mashed potaoes dan jem buah.


SELAMAT MENCUBA!








KRAM








Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...