September 01, 2015

CABBAGE ROLLS@ KÅLDOLMAR


Cabbage rolls ni Sue buat hujung minggu lepas. Memang sedap dan tekstur kobis yang lembut. Kalau di Sweden mereka panggil Kåldolmar dan asal membawaan resepi dari Turkey abad ke 16 dulu. Så sekarang menjadi salah satu makanan tradisi swedish. Lazimnya mereka makan bersama lingon jem dan brown sos DISINI. Resepi kat google bermacam-macam tapi resepi ni Sue ambik dari Swedish Tradision Book yang menantu tiri hadiahkan kepada Sue. Ada yang Sue tambah mengikut selera tekak.

 

CABBAGE ROLLS@ KÅLDOLMAR 
Resepi: Swedish Tradision Book
Oleh: Sue Norrman


Bahan-bahan
(A)
12-15 keping daun kobis
Air seckupnya untuk merebus

(B)
*Masak bubur nasi terlebih dahulu*
400g daging kisar
50g bubur nasi pekat
100ml susu segar (Sue tambah)
100ml krim putar (Sue tambah)
1 biji telur B
1/3 serbuk lada hitam
1 sdt kryddpeppar@ mixed spice (Sue tambah)
1 sdm stok lembut pekat
1 sdt gula
Garam secukup rasa

(C)
1/2 biji bawang besar - dadu halus
1/2 sdm mentega

(D)
2 sdm golden syrup/ madu (Sue guna golden syrup)

Cara
*Untuk mengopek helaian kobis - Potong tangkai kobis terlebih dahulu kemudian rendamkan sebiji kobis tadi dalam air sejuk yang bercampur ais dan garam secukupnya selam 20 -25 minit. Kobis mesti tenggelam keseluruhannya dan air mesti betul-betul sejuk. Bila dah cukup masa bolehkah di tanggalkan dan sekiranya bahagian yang masih melekat potongkan lagi tangkainya sehingga cukup diperlukan*

1) Bahan (A)- rebus air sehingga mendidih dan masuk 2-3 keping kobis dan biarkan layu dalm 5 minit. Angkat dan toskan. rebus sampai habis.
2) Satukan bahan (B) dan rasakan secukupnya. Tumis bahan (C) sehingga kuning dan masukan kedalam bahan (B) tadi. Gaul sebati lagi.
*Panaskan oven pada suhu 180 degrees api atas bawah*
3) Ambil 1 keping daun kobis, kepal-kepalkan daging tadi dan letak di hujung bahagian kobis yang lembut. Buat macam menggolong popia dan dan bahagian tangkai kobis nanti berada di bahagian bawah selepas digolong. (jangan kepal daging terlalu besar)
4) Buat sampai habis. guna casserole dan sapu mentega terlebih dahulu dan bolehlah disusun kobis tadi. Siram bahan (D) diatas kobis dan bolehlah dibakar dalam 20-30 minit sehingga kobis keperangan.
5) Sedia untuk dimakan bersama jem dan brown sos.

SELAMAT MENCUBA!







Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...