Oktober 30, 2015

PUDING ROTI CHEESE DURIAN


Semalam Sue buat puding roti hasil cipta Sue sendiri. Sayang tengok roti yang Sue buat 4 hari lepas dan timbul idea nak buat puding bercheese. Dan terfikir juga kalau di buat sekali kastad campur durian pasti sedap.
Alhamdulillah.. Sebenarnya tak rugi mencuba yang penting kena kena pasti bahan-bahan, sukatan dan kaedah nya. Semalam bila Sue buat memang di tulis banyak mana bahan-bahan yang di guna dan kejadian yang amat memuas hati. Memamg tak makan nasi semalam dah kenyang 2 bekas kita makan sorang hihihi..
Puding ni kalau betul-betul sejuk memang sedap dan kastad nya Sue tak buat pekat, ala brulee gitu dan menggunakan gelatin untuk tidak keras. Sini Sue kongsikan resepinya ye.. Semoga dapat di manfaatkan bersama.


PUDING ROTI CHEESE DURIAN
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
5 keping roti putih/ tawar/ butterscotch- Buang tepi
250 ml susu segar/ susu cair
* Racik-racikkan roti dan rendam, dalam susu hingga kembang*

(B)
50g mentega - suhu bilik
100g cream cheese
50g gula halus (nak manis tambah lebih)

(C)
3 biji telur B
60 ml whipping krim
50g cheddar parut

Cara
*Panaskan oven pada suhu170-180 degrees. Kaedah steam bath*
1) Kisar halus bahan A dan ketepikan.
2) Pukul sebati bahan B, jangan kembang ya cukup sebati sahaja. Seeloknya menggunak hand whisk sahaja.
3) Masukan bahan C- telur dahulu satu persatu sehingga sebati dan masukan bahan selebihnya. Kuar rata dan masukan roti yang di kisar halus tadi. Sebatikan.
4) Sediakan remikin atau casserole dan letak dalam loyang besar dan tinngi supaya mudah untuk meletak air. Seeloknya guna kaca kerana kalau menngunakan loyang ianya melekat. Tuang adunan dan bakar selama 45 minit -1 jam bergantung pada oven masing-masing.
* Untuk memastikan ianya sudah cukup masak bila permukaan dan berkedut dan tidak mengembang lagi*
5) Biarkan suam baru tuangkan kastad durian di atasnya dan biarkan sejuk semalaman atau sekurang-kurangnya 4-5 jam.


KASTAD DURIAN
Bahan-bahan
(A)
200ml susu cair/ segar
50 ml whippiing krim
2 sdt tepung kastad
1 sdt tepung gandum
2 biji kuning telur
100g gula pasir (Tak nak manis kurangkan tapi sukatan ni tak berapa manis)
3 sdm puree/ isi durian 
Sedikit pewarna kuning

(B)
2 sdt gekatin + sedikit air - cairkan double boiler

Cara
1) Satukan bahan A dalam periuk dan sebatikan. Masak menggunakan api kecil sehingga naik mendidih dan naik wap.
2) Tutup api dan biarkan suam sekejap dan masukan gelatin dan kuar sebati. (jangan dimasak lagi ye dan pastikan gelatin cair ketika menunag ke dalam kastad)
3) Tuang atas puding tadi dan biarkan sejuk suhu bilik dan masukan kedalam peti sejuk.
4) Tabur sedikit cheddar bila nak makan.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...