Disember 12, 2015

CHOCOLATE NUTELLA FUDGE


Alhamdulillah... ni yang KIV so sekali kita entri bila dah berkesempatan. nanti asyik tunggu dan tunggu memang 'M' melanda.
Pada peminat coklat boleh mencuba resepi ni. Memang sedap buat kudapan dan anak-anak pasti suka. Saya buat pun tak banyak tapiii ni sekali duduk je makan berdua sambil nonton dah habis.
Resepi sue asal dari youtube dan sue kurangkan kuantiti gula pasal dan banyak menggunakan golden sirap. Kalau tak memang tak boleh telan terlalu manis kot. resepi nya di sini ye..



CHOCOLATE NUTELLA FUDGE
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan 
(A)
3 cawan krim putar
1 1/2 cawan golden sirap
1 1/2 cawan gula pasir

(B)  
50 g mentega(salted)

(C)
160 g Nutella
1 sudu teh cuka, 12 peratus

Taburan atas mengikut citarasa sendiri

*Seeloknya menggunakan thermometer untuk memastikan ianya tidak terlebih suhu*
Cara 
1) Didihkan bahan A menggunakan api kecil sehingga 124-125 darjah atau sehingga adunan mendidih pekat (Seeloknya menggunakan thermometer). Masuk bahan B dan biarkan ia masak selama 2 minit. Tutup api dan alihkan dari dapur. 
2) Masukan bahan C dan kacau sebati. 
3) Sediakan loyang sehiempat 6 inci atau loyang untuk membuant roti paun. Alas dengan kertas minyak 2 lapisan dan tuang adunan. Bolehlah di tabur topping mengikut citaras sendiri.
4) Biarkan ianya sejuk pada suhu bilik dan masukan ke dalam peti sejuk untuk beberapa jam sebelum memotong.
5) Bila dan sejuk bolehlah di potong dadu atau mengikut saiz yang di suka.

SELAMAT MENCUBA!

 KRAM


















Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...