Julai 07, 2016

LALAPAN AYAM DAN SAMBAL TOMATO YANG SANGAT SEDAP


ALHAMDULILLAH..
Lama benar rasanya tak makan lalapan ayam ni sama sambal tomato. Anak-anak sue sangat suka makan lalapan ayam ni dan sambal tomato sue biasa buat sampai 2 kg tomato. Cukup dengan set ini sahaja anak-anak berselera. Biasanya sue buat untuk juadah hari raya haji untuk tetamu. Ada kambing, daging dan ayam tapi ikan kurang sambutan. Berselera mereka makan dengan ulaman dan nasi selalu kehabisan terlebih dahulu hihihi.. Idea dan ilham dari sue sendiri tak ada formal sukatannya. Kita main campak dan anggaran sahaja tapi nak bagi resepi kena betul bahan dan sukatan ya dak? Insyallah... Jom cuba..


LALAPAN AYAM SEDAP
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
3-4 ketul paha ayam saiz sedang - cuci dan toskan
1 sdt serbuk kunyit
1/2 - 1 sdm cili giling
Garam, gula dan perisa secukup rasa

Kisar halus
2 biji bawang bombay
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
3 batang serai - hiris nipis dahulu
1 sdm jintan putih biji
1/2 sdm biji ketumbar
1/2 sdt jintan manis
5 helai daun limau purut - buang tulang tengah terlebih dahulu


Cara
1) Satukan bahan A dahulu dan masukkan bahan B. Gaul sebati dan perap selama 2 jam dalam peti sejuk.
2) Kemudian panaskan kukusan dan kukus ayam yang di perap tadi bersam bahan perapan yang selebihnya.
3) Kukus dalam 20-30 minit sehingga masak supaya isinya lembut dan tidak mengambil masa yang lama untuk di goreng.
4) Biarkan sejuk dan boleh di goreng dalam minyak yang penuh dan betul-betul panas sehingga keperangan.
(Goreng ayam dahulu dan bahan perapan asingkan dan goreng kemudian. kalau suka jadikan sebagai bumbu  atas ayam dan ianya garing)


SAMBAL TOMATO 
Bahan-bahan
2 biji cili merah - potong kecil
5 biji cili padi - patah 2
5 biji bawang merah - belah 4-6
2 ulas bawang putih - hiris nipis
2-3 inci belacan
5 biji tomato ranum - potong 6-8 bergantung pada saiz tomato
Minyak secukupnya untuk menggoreng
Garam dan gula secukup rasa
Jus limau kasturi secukupnya ( Kalau nak masam)

Cara
1) Goreng satu persatu bahan - bahan dan tumbuk halus. Akhir sekali masukkan tomato yang sudah di goreng dan lenyek halus.
2) Masukkan perasa dan rasa secukupnya. Masam, masin dan manis secukupnya. Kalau nak masam tambah lagi jus limau dan sedpa di makan sama ulaman dan calit dengan ayam.


Bahan Ulaman
Timun
Kobis
kacang panjang
Bayam - celur
kangkung - celur
Ulam raja


SELAMAT MENCUBA!

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...