Ogos 07, 2016

IKAN SARDIN PANGGANG ASAM JAWA cicah sambal belacan tumis.


Inilah menu sue hari ni dengan ikan panggang dan sambal belacan tumis. Ikan sardin sue beli minggu lepas di kedai arab tapi yang frozen. Alhamdulillah walaupun frozen tapi rasanya masih sedap dan tidak berbau. Tekak pula teringin nak makan ikan cicah sambal belacan tumis dan dapat dijadikan sambal ulaman juga.

Ikan nya sue perap dulu dengan asam jawa campur sedikit air selama 30 minit untuk mengeraskan sedikit isinya sebelum di panggang. Kebiasan ikan selepas di beku bila di panggang ianya akan lembik. Sue memanggang ikan ni satu jam lebih hanya menggunakan asap panas saja. Buat cara smoked lah tapi kalau nak buat smoked kena lama lagi.

Kejadiannya cantik dan harum sekali baunya. Bila dah masak tak sabar pulak nak makan tapi sue terpaksa kontrol nasi tak nak ambil lebih. cukup hanya satu mangkuk dan lebihan ikan sue buat ratah dan makan sama ulama. Nak cuba resepi tak? Mai kita tengok...


IKAN SARDIN PANGGANG ASAM JAWA
Resepi: sue Norrman

Bahan-bahan
2-3 ekor ikan sardin - buang insang, sisik dan kotoran dalam perut ika
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
Asam jawa sedikit (guna yang ada biji) + sedikit air

*Satukan bahan dan lumur rata pada ikan. Perap 30 minit dan buang biji asam jawa dan panggang seperti biasa*



SAMBAL BELACAN TUMIS
Kisar/ tumbuk halus
3 biji bawang merah
1 ulas bawang putih

(A)
2-3 sdm cili giling
1-2 inci belacan - bakar dulu
Minyak secukupnya untuk menumis

(B)
Garam sedikit
2 sdt gula pasir

Limau kasturi secukupnya (perah dalam sambal ketika makan)

Cara
1) Tumis bahan A menggunakan api sederhana sehingga garing dan masukkan bahan kisar.
2) Kacau lagi sehingga pecah minyak dan masukkan bahan B.
3) Rasa secukupnya dan tutup api.
4) Perah limau kasturi bila nak makan. Lebihan sambal boleh di simpan.


Sampingan
Ulaman kesukaan kalian 


SELAMAT MENCUBA!

KRAM


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...