Jun 17, 2016

MANGO CHEESE MOUSSE... Sedap!!


Eksperiment cheese dan mango mousse sue menjadi.. Alhamdulillah.
Semalam sue buat pencuci mulut untuk berbuka dengan menggunakan resepi eksperiment. Tak sangka kejadian selepas disejukkan membuat hati kita berbunga-bunga. Tapi sue suka letak dalam cawan untuk sekali makan dan kalau ada budak lagi best kan letak dalam cawan kecil pasti mereka suka!! Resepi dengan kuantiti sikit tapi kalau nak buat banyak kena double kan bahan ye. In Sha Allah...


MANGO CHEESE MOUSSE
Resepi: Sue Norrman

Bahan Cheese Mousse
(A)
125g cream cheese - suhu bilik

(B) 
(double boiler)
1 kuning telur
80g gula kaster/ pasir
80ml susu segar

(C)
1 sdm serbuk gelatin halal campur dengan 3 sdm air dan kacau - letak dalam cawan kecil
(rendam dalam mangkuk berisi air panas untuk mengekal gelatin cair)

(D)
1 sdt jus lemon (kalau tak ada boleh guna lemon emulco sedikit)
125ml whipping krim(dairy) - pukul pekat


Cara
1) Pukul bahan A sehingga lembut. jangan sampai kembang dan ketepikan seketika.
2) Guna kaedah double boiler dan masak sehingga gula hancur.
3) Kemudian tuang kedalam bahan A tadi dan kacau sebati. Guna spatula sahaja.
4) Diikuti bahan C dan kacau cepat-cepat supaya gelatin tidak berketul. Pastikan ketika menuang gelatin ianya cair sepenuhnya.
5) Akhir sekali masukkan bahan D satu persatu, kaup balik sehingga sebati. Bolehlah di masukkan kedalm bekas kaca atau cawan kecil.
6) Sejukkan seketika dalam 20-30 minit sebelum melapis mango mousse diatasnya.
7) Bila dan mengeras, carik permukaan cheese dengan garpu dan lapis dengan mango mousse dan sejukkan lagi.


MANGO MOUSSE
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
150g buah manga yang masak (kalau mangga harum manis lagi sedap)
1/2 sdm jus lemon

(B)
1/2 sdm serbuk gelatin halal campur 2 sdm air dan kacau - letak dalam cawan kecil
(rendam dalam mangkuk berisi air panas untuk mengekal gelatin cair)

(C)
80ml whipping krim(dairy)
1-2 sdm gula icing 
(Pukul kental terlebih dahulu)


Cara
1) Kisar bahan A sehingga menjadi puri dan pindahkan purio kedalam bekas lain.
2) Masukkan bahan B dan kacau cepat supaya gelatin tidak berketul.
3) Akhir sekali masukkan bahan C kaup balik sehingga sebati.
4) Masukkan kedalam piping bag dan bolehlah di pipe atas cheese mousse tadi.

SELAMAT MENCUBA!


 KRAM






PAI FILO INTI DAGING BERKRIM


SELAMAT PAGI DAN SELAMAT MEMUNAI IBADAH PUASA..
Tak terasa 11 ramadhan sudah berlalu. menghitung hari untuk kita menyambut Syawal pula dan mungkin sekarang ada yang sudah sibuk menyediakan biskut buat tempahan dan sebagainya. Tapi sekali lagi pada tahun ini beraya di perantauan. Insyallah akan balik ke Malaysia untuk menyambut Aidil Adha. Semalam sue buat pai daging menggunakan filo pastry. Pernah pada tahun lepas sue buat tapi menggunakan acuan muffin DISINI . Kedua-duanya sedap bergantung pada inti sebenarnya. Dan untuk mendapatkan filo pastry amat senang sekali. Nak yang fresh di kedai arab semua ada tapi kalau frozen di supermarket biasa pun banyak. Sue lebih suka menggunakan filo pastry yang fresh sebab senang nak sapu butter dan tidak basah. So... untuk resepi jom!!


PAI FILO INTI DAGING BERKRIM
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
10-15 keping filo pastry (Sue guna saiz besar dan potong 2)
Mentega/ marjerin cair secukupnya atau boleh juga guna minyak masak

(A)
1/2 biji bawang besar - cincang
1 sdt lada hitam - tumbuk halus (jangan guna serbuk ye!)
1 sdt oregano kering
300g daging cincang

(B)
1 tin kecil cendawan butang - hiris nipis
1 mangkuk kecil kentang yang telah dimasak dan dipotong dadu kecil

(C)
1 cawan air sejuk
1 ketul kiub ayam/ lembu
Gula secukup rasa
Garam jika perlu

(D)
1/2 cawan krim putar (dairy)
2 sdm cream cheese

(E)
1/2 cawang kacang peas
Cheddar parut sedikit (kalau tak ada abaikan)

Cara
1) Tumis bahan A sehingga kuning.  Kemudian masukkan bahan B dan kacau sebati.
2) Masukkan bahan C dan kacau lagi sehingga mendidih menggunakan api sederhana dan rasa secukupnya.
3) Akhir sekali masukkan bahan D satu poersatu sehingga pekat dana sebati. Tutup api dan ketepikan sehingga suam.
4) Sediakan pai plate (terpulang pada saiz filo pastry) dan sapu dengan mentega atau minyak terlebih dahulu.
5) Ambil sekeping filo pastry sapu keseluruhan pastry dengan mentega atau minyak dan letak kedalam pai plate. Buat kesemua pastry dan atur letak pastry hendaklah mengelilingi permukaan pai plate supaya dapat dilipat atasnya.
6) Bila dan selesai masukkan inti serta taburkan bahan E dan sapu lagi mentega di hujung pastry dan bolehlah dilipat.
7) Bakar selama 25-30 minit pada suhu 160-170 api atas bawah bergantung pada oven masing-masing sehingga keperangan.
(kalau tidak perang pastry tidak menjadi ranggup)



SELAMAT MENCUBA!


KRAM
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...