Disember 29, 2017

Birthday Santai Bersama Teman Di Perantauan



Assalamualaikum!!

Salam rindu buat teman SN tak kira di mana kalian berada.. 
Alhamdulillah hendaknya dan juga buat semua pembaca blog swesia Journey yang masih bertandang walaupun blog ini semakin hari semakin semun. Insyallah semoga di tahun akan datang tidak lama lagi SN akan cuba untuk entri seadanya dari tak ada langsung kan?

Juga buat EN yang kini sudah beransur pulih dari pembedahan pada bulan lepas dan kini berehat dan cuti sehingga bulan febuari tahun depan atas arahan doktor. EN kena pysio seminggu 2 kali untuk memudahkan pergerakan dan pulih tapi untuk pulih sepenuhnya akan mengambil masa 1 tahun dari apa yang doktor bagitahu.

OK....
Alhamdulillah dan terima kasih pada mu ya Allah kerana masih lagi memberi kesempatan dan kini usiaku semakin meningkat. Sempena ulang tahun kelahiran SN yang ke 41 pada 11 december lepas, SN masak sedikit dan jemput kawan serta doa selamat untuk EN sekali. Walaupun berada jauh dari keluarga tapi SN tetap nak buat juga kenduri kesyukuran untuk EN. Tiada yang special pun cuma masakan yang biasa biasa saja tapi yang paling win tu kerabu sotong ala thai. Ingat kan kami kami geng asian je yang nak makan rupanya matsalleh suami diorang pun makan juga hahahha.. sambal kerabu memang pedas berapi tapi tersangat sedap! Resepi dari kawan baik SN dan mohon maaf ye sebab resepi amanah yang beliau tidak mahu di kongsikan memandangkan itu resepi untuk beliau bernianga dan mencari rezeki. Apa pun kita kena hormat keputusan beliau.







Haaaa.. mewah kan??? sotong SN beli 3kg sekali hidang dah habis. Memang lumayan penangan kerabu sotong ni. Yang lain SN masak rendang ayam, bihun goreng udang kering, ayam goreng berempah, nasi minyak dan nasi putih, salad dan sos epal, tuscan chicken konon untuk suami suami kami tapi ramalan ku salah belaka. Yang tak di sangka itulah yang habis dulu. 






Tak terlupa juga acar timun sarawak yang semestinya ada dan jeruk cili. Sambal kerabu geng SN berbagi bawa balik. Alhamdulillah semua lauk habis dan yang ada lebih sikit SN kasi bawa balik. Suka sesangat sebab yang datang memang tak pernah makan masakan kita Malaysian. 
Kebiasaan swedish ni memang dah jadi adat.  Selepas makan mesti ada kopi dan dessert. Itulah yang menjadi praktik untuk kami yang berhijrah ke sini. Walau tak special pun dessert tapi kopi itu semestinya ada. Untuk makan 18 orang SN buat kek sendiri kerana teringin nak makan kek pandan gula melaka tapi tak sempat nak ambik gambar. Busy lah sangat hahhah...

Syukur semua happy dan semoga persahabatan kami kekal selamanya. Biala berjauhan teman lah menjadi sebahagian dari keluarga. Hidup kena pandai bila berada jauh dan tutur bicara kena jaga supaya kita tak hilang kawan. Insyallah.. SN akan update beberapa resepi yang termampu sebelum tahun 2017 melabuhkan tirainya. Resepi yang lama menunggu untuk di update dan semoga semua sahabat SN bergembira dan ceria selalu.

Salam sayang...


KRAM
Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...