Januari 02, 2018

Salted Butterscotch Cheesecake




Assalamualaikum!!

Haaa.... Pagi ni mood entri elok sangat dan nanti bila di tanguh jadi malas dan resepi tersimpan berdebu. Sebenarnya cheesecake ni SN buat di ambang tahun baru dan tersangat lah sedap nya wei!! seriuosly memang sedap dan rasanya tak manis. Ini merupakan resepi eksperimen yang SN usahakan dan bila dan cukup masak kejadiannya elok dan tidak terturun.

Salted butterscotch untuk sos tu SN buat menggunakan glukose syrup dan gula untuk kepekatannya. Base pun tidak mengeras dan boleh di katakan menjadi senang cerita kan. Bila dan sejuk SN sejukan lagi semalaman dalam fridge dan boleh potong. Walla enak dan EN cakap rasanya tak muak. Kalau ikut teknik yang akan SN kongsikan Insyallah bila kek dah masak ianya tak menurun. Cheesecake bukan steam bath teknik dan 100% menggunakan pembakaran suhu rendah. Walaupun begitu hasilnya cantik dan rasa memang sedap. Tak percaya mesti cuba baru tau.. Jom kita tengok resepi


Butterscotch Cheesecake
Resepi: Sue Norrman

Bahan bahan
*Loose pan 9 inci*

Bottom
150g biskut digestive
30g caster sugar
100g mentega - cairkan


Cara
*Panas oven pada suhu 200 degrees terlebih dahulu*
  1. Kisar biskut dan gula menggunakan food processor sehingga separuh halus dan tuang mentega cair sedikit sedikit sambil putar sehingga sebati dan halus.
  2. Kemudian terap menggunakan tangan di dalam loyang tanpa di sapu mentega dan ratakan.
  3. Bakar selama 7-8 minit sahaja di radai tengah.
  4. Bila dah cukup masa keluarkan dan carik sedikit di permukaan nya supaya nanti bila dah masak adunan cheese melakat.
  5. Sambil menunggu masa boleh lah mengadun bahan cheese.


Adunan Cheese
(A)
600g philadelphia creame cheese - boleh juga guna brand lain kalau tak ada
200g caster sugar 

(B)
1 1/2 sdt esen vanilla
150g creme fraiche - boleh tengok disini  Creme fraiche
150g gräddfil/ sour cream - boleh tengok disini  Gräddfil/ sour cream
40g tepung gandum

(C)
2 biji telur gred A
1 kuning telur


Cara
  1. Pukul bahan A sehingga sebati dalam 1-2 minit sahaja.
  2. Kemudian masukan bahan B dan pukul lagi sehingga sebati selama 4-5 minit. Jangan terlebih pukul nanti bila kek dah masak akan menurun.
  3. Masukan telur satu persatu dan kacau menggunakan spatula sahaja sehingga sebati.
  4. Tuang ke dalam bottom tadi dan bakar lagi menngunakan suhu yang sama 200 degrees selama 10 minit dan kemudian turunkan suhu kepada 100-120 degres tanpa membuka pintu oven. Bergantung pada oven masing masig dan maximum pada suhu 120 degrees sahaja.
  5. Bakar selama 1- 1 jam 15 minit dan tutup api. Biarkan kek di dalam oven sehingga oven sejuk. 
  6. Boleh lah di keluarkan dan sejuk sepenuhnya dalam peti sejuk.
  7. Potong kek menggunakan pisau yang di rendam terlebih dahulu dengan air panas kemudian lap kering supaya kek tidak melekat bila di potong.
  8. Hidang bersama butterscoth sos... sedap!


Butterscotch Sos
(A)
70g glukose syrup 
150g gula kaster

(B)
200g whipping cream dairy

(C)
70g butter
1 1/3 sdt garam halus
 

Cara
  1. Bahan A - Didihkan glukose sirap dengan menggunaka apai kecih dan kemudian masukan gula sedikit demi sedikit sehingga hancur.
  2. Kacau lagi sehingga ianya menjadi perang (macam gula hangus) dan alihkan dari api. 
  3. Masukan bahan B dan masak kembali sambil di kacau sehingga cair kesemuanya dan tutup api. (Ianya akan pekat dan melekit macam karamel ketika krim di masukan)
  4. Tutup api dan masukan bahan C dan kacau sebati.
  5. Biarkan sejuk dan boleh di simpan dalam botol kaca atau kontena kedap udara dan sejukan. Bila nak guna boleh panaskan masuk mikrowave sekejap sahaja atau guna kaedah double boiler.

SELAMAT MENCUBA!



KRAM


Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...