Translate

Ogos 01, 2015

POPIA INTI SAYUR DAN KUAH KACANG YANG PALING SEDAP


Popia inti sayur!! Satu snack kesukaan swedish. Nak beli kulit popia pun senang semua supermarket ada jual. Cuma intinya kita tak tau apa yang depa guna. Biasa kalau di restoren Thai depa guna campuran sayur juga untuk cost yang murah.  Alhamdulillah... Popia semua pandai buat kan dan kali ni Sue guna sayur je. Kuah kacang Sue buat di hari yang sama nasib stok kacang yang dah di goreng memang sentiasa ada. Resepi kuah kacang ni memeg terbaik dan kalau matsalleh asyik puji memang sedap lah tu cuma Sue tak buh cili takut pedas. So rasanya masam manis je tapi sedap juga.. 

POPIA INTI SAYUR
Resepi: Sue Norrman
Oleh: Sue Norrman 

 Bahan-bahan
1 mangkuk kobis yang sudah di hiris halus
1/2-1 mangkuk lobak merah yang sudah di hiris halus
1 bungkus Tang Hoon- rendam dengan air paip sahaja dan toskan kemudian potong2 kan
1/2 biji bawang besar - hiris dadu halus
1 sdt udang kering- rendam dan tumbuk lumat
Sedikit lada hitam kasar
Serbuk perasa secukupnya
Gula sikit 
Minyak untuk menumis dan menggoreng secukupnnya

*1 sdt tepung gandum + sedikit air untuk buat gam pelekat popia.

Cara
1) Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga keperangan. kemudian masukan udang kering dan kuar sebati.
2) Masukan lobak merah dan kuar lagi. kalau terlalu kering masukan sedikit air.
3) kemudian masukan bahan perasa dan kobis. Kuar sebati dan secukup rasa. Akhir sekali masukan tang hoon dan kaur sebati. Tutup api dan biarkan sejuk/suam.
4) Bila inti dan sejuk boleh lah memulakan menggolong popia. Buat sampai habis.
5) Panaskan minyak untuk menggoreng secukupnnya sehingga panas. Masukan popia satu persatu dan Jangan goreng terlalu banyak dalam satu masa.
6) Goreng hingga kekuningan dan balikkan sebelah supaya warnanya sekata. Boleh lah di angkat dan letak atas penapit steel atau tisu dapur supaya serap minyak. Siap untuk di jamu..





 Resepi Kuah kacang segera ni Sue dapat dari sahabat FB yang dia share di wall nya untuk di panjangkan. Dia izinkan di share untuk manfaat bersama. Di sini Sue panjangkan untuk semua.. Terima kasih kak As. Ikut kata kak As, resepi ni dia guna untuk jualan ketika dia duduk di Sabah lagi. Sekarang kak As pindah ke nepal mengikut suami posting kerja di bawah kedutaan Malaysia di Nepal. Bila terjadi gempar bumi tempoh hari beliau bersamq keluarga dalam situasi yang gempar dan ya Allah kami kawan2 pun tak lena di buatnya. 
Talian semua putus dan syukur bial kak As dapt balik ke Malaysia dengan penerbangan ehsan menggunakan Charlie. Nampak sedih di raut wajahnya bila terpaksa kembali ke Nepal tapi apakan daya rezeki di perantauan. Sue sempat whatsap bertanya khabar time dia dan balik ke Nepal tapi itulah katanya tidur memeng tak lena. Gegeran lanjutan berlaku time dia baru nak solat dan dan guna telekung dan berwuduk semua.. Semoga Kak As dan semua keluaraga di sana di lindungi.. Amin.  Resepi kuah kacang ni memang terbaik dan ipar2 Sue pun puji sedap. Sue siap bekalkan satu botol kecik untuk ipar bawa balik.. senyum nya lebar tak terkata.. Sini Sue kongsikan resepi Ikhlas dari kak As.


KUAH KACANG SEGERA:-ASLIE
Resepi: FB (Kak Nor As Nur)
Oleh: Sue Norrman

Bahan2Nya.
1 kilo kacang Tanah (sangai n blend)
100g Cili kering ( sangai n blend)
100g Bijan( sangai)
1 kilo gula pasir
8 sudu kfc Garam
60g cuka Makan
500-600g/ ml Air

Cara2Nya:-
1- )Blend cili dgn air, masukkn dlm periuk n biarkn cili tu mndidih.
2-)Kemudian masukkn gula, kacau hingga mndidih n gula tu hancur kalo x adunan akn mnjadi brsarang sbb gula x hancur..
3-)Masukkn garam, kcau sbati ikut step masukkn cuka n masukkn bijan
4-)Last sekali baru masukkn Kacang Tanah yg telah d blend td
5-)Kacau sebati semua bahan hingga adunan meletup2 n brkilat n pekat dlm 10-15 mnt mesti kacau dgn api yg perlahan kalo x nti adunan akn hangit d bwh..Tutup Api n
6-) sejukkn Adunan n boleh ambil beberapa sudu n bancuh dgn air panas shj.. Sedia utk d makan..
P/S - Untuk Nasi impit n kuah satey kalo nk sedap lg boleh ambik beberapa senduk Adunan kuah kcg segera masukkn dlm periuk bancuh dgn air campur sikit asam jawa n ketuk sebatang dua serai kcau skejap atas api yg perlahan x perlu bubuh garam n gula dh just masak camtu je.



KRAM




Catat Ulasan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...