September 14, 2015

KEK PISANG LEMBUT DAN GEBU


Alhamdulillah.. Lama rasanya tak buat kek pisang versi bakar. Bila tengok sekarang di Fb kebanyakan yang lalu di wall adalah kek pisang. Kita pun turut tergoda dan Sue menggunakan versi resepi Sue sendiri. Resepi ni Sue dah guna sebelum berhijrah ke Miri pada tahun 1999 dan menjadi satu rezeki sampingan bila ada yang menempah. Rasanya yang cukup manis, lembut dan gebu. Makan pun tidak jemu lebih-lebih lagi kalau hari hujan.

KEK PISANG GEBU
Resepi: Sue Norrman
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
350g pisang embun@ berangan
250-260g gula pasir

(B)
3 biji telur A

(C) Ayak
320g tepung gandum
2 sdt serbuk penaik@ baking powder
11/2 sdt soda bicarbonate

(D)
230g minyak jagung
3/4 tin susu cair

Cara
*Panaskan Oven pada suhu 170 degrees dan sapu mentega dalam acuan 9 inci dan lapik kertas minyak*
1) Pukul bahan (A) hingga gula hancur menggunakan elektrik hand mixer. (potong pisang terlebih dahulu supaya senang bila memutar)
2) Kemudian masukan bahan (B) satu persatu sehingga kembang.
3) Diikuti bahan (C) sedikit-sedikit sehingga sebati dan masukan bahan (D) ikut turutan diakhiri dengan susu cair. Kacau sebati dan tuangkan kedalam acuan dan bakar selama 50 minit -1 jam bergantung pada oven masing-masing.

SELAMAT MENCUBA!


KRAM

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...