September 01, 2015

TEPEK UBI KAYU SEDAP


Sebenarnya ubi kayu ni plan nak buat bingka untuk minum petang@ fika. Tapi bila dah diparut cuma dapat 1 gelas je. Insyallah nanti kita beli lagi untuk buat bingka. Yang ni Sue guna frozen ubi kayu dan Sue buat ala vadai. Rasanya memang sedap kenyal tekstur isinya manakala luarannya ranggup. 


TEPEK UBI KAYU SEDAP
Oleh: Sue Norrman

Bahan-bahan
1 gelas ubi kayu - parut halus
2 biji bawang merah - cincang halus
1 biji cili merah - cincang halus
1/2 sdt jintan manis - tumbuk kasar
1/2 sdt jintan putih - tumbuk kasar
1/2 sdm udang kering - rendam dan tumbuk halus
Daun bawang dan sup secukupnya - potong halus
 Sedikit serbuk perasa
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng secukupnya

Cara
1) Satukan kesemua bahan-bahan dan secukup rasa.
2) Ambil 1 sudu makan dan kepal-kepalkan. Letak dalam talam dan buat sehingga habis.
3) Panaskan minyak, bila nak menggoreng baru di tekan supaya leper dan goreng sehingga kuning.
*Jangan goreng terlalu lama nanti menjadi keras*
4) Pastikan minyak  betul-betul panas dengan api sederhana.
5) Angkat dan letak atas tisu dapur. Goreng sehingga habis dan sedap bila dimakan suam.

SELAMAT MENCUBA!

KRAM

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...