Januari 26, 2016

SALAD TELUR DAN AYAM


ASSALAMMUALAIKUM...
Semoga semuanya ceria-ceria selalu dan seperti biasa rutin kita tiap pagi entri resepi hihi.. Resepi yang paling mudah untuk dibuat dan semalam dinner kami cuma salad sahaja. Pada penggemar salad cuba cuba cara begini dan pasti ianya mengenyangkan.

SALAD TELUR DAN AYAM
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
2 Biji kentang - kupas kulit dan potong dadu saiz sedang
(rebus 3/4 masak dan toskan) 
2 sdm minyak zaitun

(B)
1-2 ketul isi dada ayam - potong dadu kecil
1/2 sdt serbuk paprika
1/2 -1 sdt serbuk kari ayam/daging
1/2 sdt serbuk jintan putih
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit daun thye kering
Garam dan gula secukup rasa
3 sdm minyak zaitun

Bahan sampingan
2-3 biji telur ayam - rebus masak*
Daun salad secukupnya
Cherry tomato - belah 2 atau 4 terpulang
1 biji epal - potong dadu
Cili benggala - potong dadu kecil (terpulang nak guna warna apa)
Jagung manis (ligo) - secukupnya
Scallion/ daun bawang secukupnya - potong halus*
1/2 biji lemon - ambil jusnya*
Oregano kering secukupnya*

Cara
1) Goreng sehingga kekuningan bahan A dan ketepikan sehingga sejuk.
2) Sebatikan bahan B dan perap seketika anggaran 10 minit dan goreng sehingga ayam masak. Tak payah tambah minyak kerana minyak sudah di perap bersama tadi dan terus goreng dengan api sederhana. Jangan tambah air ye!
3) Bila ayam dah masak/ garing angkat dan letak atas tisu dapur supaya serap minyak dan ketepikan biar sejuk.
4) Satukan bahan sampingan kedalam mangkuk besar kecuali yang bertanda (*) dan gaul rata. Masuk bahan yang telah di goreng tadi dan gaul lagi.
5) Akhir sekali masukan yang bertanda (*) dan susun telur di atasnya serta tabur oregano. Sedia untuk disajikan.

SELAMAT MENCUBA!


 
 

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...