Januari 29, 2016

TUMIS KERING TAUGE DAN KACANG PANJANG


ASSALAMMUALAIKUM..
Ini pun cerita semalam makan bersama kari asam ikan salmon. Sue masak untuk cukup makan sendiri pasal suami dah awal pergi kerja dan bila dah campur keduanya jadi banyak juga. Selebihnya sue buat ratah je dan malam sue tidak makan dan kenyang hihihi..
Sayur yang mudah untuk dimasak dan tidak mengambil masa yang lama untuk menumis. Semua boleh masak ni tapi sue nak share juga.


TUMIS KERING TAUGE DAN KACANG PANJANG
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
1 mangkuk sedang tauge - cuci bersih dan toskan
5-6 batang kacang panjang - hiris rencong
1 batang kecil lobak merah - potong halus sebesar batang mancis

 Bahan tumis
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih 
1 biji cili merah - buang biji dan hiris halus
Minyak secukupnya untuk menumis

(A)
1/2 sdt sos ikan
Serbuk perasa secukupnya 

Cara
1) Panaskan minyak dan tumis bahan tumis sehingga kuning dan masukan sayur kacang panjang dan lobak merah. 
2) Tumis dalam 2-3 minit dan masukkan tauge serta bahan A. Kacau rata dan tutup api. Jangan tumis terlalu lama nanti tauge terlebih masak menjadi layu.

SELAMAT MENCUBA!

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...