Jun 15, 2016

CARROT BREAD LOAF GEBU


ALHAMDULILLAH...
Selamat memunaikan ibadah pusa yang ke-10 hari ini. Memang tak terasa begitu cepat sekali. Pejam celik kitya hampir dipertengahan puasa. menghitung hari untuk berhari raya. Seperti biasa rutin memasak memang menjadi kerja harian kita tapi semalam kami berbuka ala kadar sahaja. Juga sue buat roti carrot dan hasilnya sangat gebu dan lembut. Satu loaf boleh habis untuk berbuka hanya makan roti dan kacang pool sahaja.



CARROT BREAD LOAF
Resepi: Sue Norrman


Bahan-bahan
(A)
300g tepung high protein/ tepung roti
1/3 sdt bread improver
1/3 sdt bread softener
1 sdt instant yis
1 sdm gula pasir
1 sdm madu
1/2 sdt garam
1/2 cawan lobak merah yang telah diparut

(B)
250ml (+/-) susu segar sejuk 

(C)
1 sdm minyak jagung/ masak

Sapuan
1 kuning telur gred C
Sedikit susu segar/ cair/ air

Cara
1) Satukan bahan A kedalam mixer atau bread maker. Uli sebati.
2) Kemudian masukkan bahan B sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh danmasukkan bahan C.
3) Uli hingga elastik dalam 30-40 minit.
4) Rehatkan doh sehingga naik 2 kali ganda.
5) Bila dah cukup naik, tumbuk doh untuk membuang angin dan bahangi 3.
6) Sediakan acuan roti dan sapu sedikit mentega. Sapu sedikit minyak pada tapak tangan dan bulat-bulatkan doh.
7) Giling doh memanjang dalam 10cm dan lebar kecil sedikit dari lebar acuan roti (Ukurkan).
8) Golong dan tekan dihujung lipatan setiap kali menggolong sehingga ke hujung dan kepitkan supaya ianya tidak terbuka. 
9) Letak bahagian yang telah di kapit dibawah dan atur kemas supaya dapat masuk ke dalam acuan. 
10) Ulang langkah yang sama dan letak di tengah begitu juga seterusnya letak lagi di hujung acuan. Jarakkan dan bila doh mengembang ianya akan bercantum.
11) Tutup loyang dengan kain dan rehat lagi sehingga naik 2 kali ganda.
12) Sapu dengan bahan sapuan yang telah disebatikan dan bakar pada suhu 180 degress selama 20-25 minit bergantung pada oven masing-masing. 5 minit terakhir guna api atas bawah untuk mendapat keperangan dipermukaan roti.
13) Keluarkan dari oven dan sapu permukaan roti dengan sedikit mentega.


SELAMAT MENCUBA!


KRAM

 

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...