Jun 08, 2016

SALMON BAYAM DAN KENTANG GRATIN


Hari ini menu iftar kami simple saja tapi cukup kenyang dengan kombinasi kentang, ikan dan sayur. Walaupun simple tapi habis sekali hadap je lol.. Untuk budak-budak pasti mereka suka kerana rasanya sedap dan berkrim. Ianya amat sesuai untuk santapan siang ataupun malam.. memang berpuas hati!


SALMON BAYAM DAN KENTANG GRATIN
Resepi: Sue Norrman

Bahan-bahan
(A)
1/2 biji bawang besar - cincang halus
1 batang lobak merah - potong dadu
Cili beggala (terpulang nak guna warna apa) - potong dadu
1 batang saleri - hiris nipis
6 biji kentang - kupas dan potong bulat sederhana nipis.
Minyak zaitun secukupnya

(B)
500ml krim putar (dairy)
3 sdm sour cream (kalau tak ada abaikan)
1 ketul kiub sayur
Garam dan gula secukup rasa
1 sdt lada hitam yang di tumbuk kasar

(C)
300g ikan salmon - potong kiub
1 mangkuk daun bayam

(D)
Cheddar parut secukupnya
Daun bawang secukupnya - potong halus


Cara
*Panaskan oven pada 200 degree terlebih dahulu*
1) Panaskan minyak zaitun dan tumis bahan A sehingga perang.
2) Kemudian masukkan bahan B dan kacau sebati di ikuti bahan C sehingga mendidih sekejap dan tutup api.
3) Masukkan kedalam bekas tahan panas (caserole) dan tabur bahan D.
4) Bakar selama 20-25 sehingga perang diatas permukaan gratin dan keluarkan dari oven. Sedia untuk disajikan.


SELAMAT MENCUBA!


KRAM

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...